Realitní trh dnes a zítra
03. 12. 2020

Realitní trh dnes a zítra

Nebude-li pršet – nezmokneme, aneb realitní trh dnes a zítra.

Jistě neušlo vaší pozornosti, že i přes jisté prognózy nejistých expertů se pokles cen nemovitostí nekoná. Naopak se situace v cenách nemovitostí drží cenového růstu meziročně 11,5%. Průměrná cena bytů byla v září v lepších lokalitách 3,7 milionů v Ústeckém kraji pak pouze 1,22 miliónů.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že výkon české ekonomiky klesne v letošním roce o přibližně 7 %. A to je poměrně špatná zpráva. Otázkou je, zda se tento nepříznivý ekonomický trend projeví i na cenách nemovitostí.

Bez ohledu na stav české ekonomiky přetrvává palčivý nedostatek bytů a současná velká poptávka po bydlení jen tak neochabne.

I „odborníc“ se pletou, jak nám už často dokázali. Například ekonom a člen NERV (Národní ekonomická rada vlády) Lukáš Kovanda v září 2020 v televizi prohlásil, že lidé nemají kupovat nemovitosti a počkat na závěr roku 2020, kdy dojde k poklesu cen.

Na to realitní expert Tomáš Kučera reagoval, že pan Kovanda možná rozumí ekonomice, ale vůbec ne realitám a že to, co pronesl, je doslova holý nesmysl. Takhle rychle ke snížení cen rozhodně nedojde.

Nyní v listopadu 2020 neustále se zvyšující ceny prokázaly, že nelze ve všem věřit ani ekonomům „odborníkům“, kteří pracují pro vládu ČR.

Horší krize než v roce 2008?

Připomeňme si krizi v roce 2008. Proč? Mnozí experti, odborníci i ekonomové z celého světa se shodují, že dopad pandemie koronaviru bude horší, než právě krize v roce 2008.

Tehdy se ceny, zejména u bytů, které před krizí také závratně narůstaly, propadly významně. Jak naznačuje graf českého statistického úřadu.

Úrokové sazby jsou na minimech, ale…

Průměrná úroková sazba v září 2020 opět poklesla, a to na 2,07 procenta ze srpnových 2,11 procenta, což vedlo k zlepšení situace pro kupující.

Banky v září poskytly 7 872 hypoték v celkovém neuvěřitelném objemu 22,052 miliard korun. Větší objem poskytnutých hypoték sjednaly banky pouze v červnu 2016 (23,776 miliardy Kč), listopadu 2016 (29,683 miliardy), červnu 2017 (22,2 miliardy) a říjnu 2018 (24,3 miliardy). Zdroj iDnes

Průměrná výše úvěru 2,801 milionu korun. Za posledních dvanáct měsíců vzrostla o téměř 450 tisíc korun, což i prokazuje meziroční nárůst cen.

Z trhu a od odborníků slyšíme, že někteří lidé nedosáhnou na hypotéky, kvůli oboru, ve kterém pracují. Plošné znevýhodňování pracovníků v již tak postižených oborech je z dlouhodobého hlediska, kdy očekáváme znormálnění života, značně krátkozraké.

A jaký je tedy střízlivý výhled do budoucna?

Konec října přinesl konec splátkového moratoria. Uvidíme, kolik lidí dokáže splácet a kolik již nebude splácení zvládat. Kdo bude nucen svoji situaci řešit prodejem.

Zároveň máme druhou vlnu koronaviru a četná omezení.  Stát již neposkytuje takové záchranné balíčky jako v březnu 2020.

To vše může vést ke zvýšení úrokových sazeb – dražší hypotéky pro kupující a tedy i menší koupěschopnost.

Nezájem či nedostatek možností ze strany kupujících může v delším horizontu vést ke stagnaci a následně poklesu cen nemovitostí a tedy i méně peněz pro prodávající.

Realitní trh dozná každopádně v  nadcházejícím období změn vinou mimořádných opatření v souvislosti s nákazou koronavirem. K predikcím vývoje trhu bude možné přistoupit až 2. vlna poleví a vyjasní se hospodářská situace.

Závěr je myslím jednoznačný – pro majitele, kteří koketují s možností prodeje „až někdy“ zní jasná pobídka v zájmu kvalitní ceny - PRODÁVAT IHNED.

A pro řadu z těch, kteří potřebují bydlet, doporučuji využít příležitosti dosud příznivých bankovních podmínek, než bude složitější se k úvěru dostat. Pobídka by tedy mohla znít - SNAŽTE SE KOUPIT.

Pro zdárný průběh Vám nabízím své služby.



Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení