Nájemní trh se mění
09. 02. 2021

Nájemní trh se mění

Koronavirová krize zasahuje do nájemního bydlení. Přibývá volných bytů a dveře se u nich netrhnou. Kdo nedosáhne na hypotéku, třeba kvůli ztrátě zaměstnání, musí si bydlení pronajmout.

Někteří lidé musejí kvůli současné situaci více šetřit, a tak je pro ně jedinou možností nájemní bydlení. Zároveň ale ubývá těch, kteří by si kvůli práci nebo studiu pronajímali byty v centrech velkých měst, typicky
v Praze. Citelně rovněž ubylo turistů, na něž cílily krátkodobé pronájmy. Tyto hlavní trendy nyní ovlivňují trh s nájemním bydlením.

Pandemie covid-19 tak plány na pořízení nemovitosti nebo změny bydliště příliš neovlivnila. Nejčastějším důvodem je jako v předchozích letech koupě nového domu nebo bytu, sestěhování se s partnerem, touha po větším bydlení nebo stěhování se za zaměstnáním. Desetina lidí pak mění bydliště z důvodu úspor. A jen sedm procent lidí odkládá záměr koupit nemovitost na lepší časy.

Lidé jsou nuceni kvůli pandemii více šetřit a přehodnotit své výdaje. Není tedy divu, že kvůli úsporám dochází v určitých případech i ke stěhování.

Fluktuace, která udržuje dynamiku na trhu s nájemními nemovitostmi, je
přirozená. Poslední rok ovšem narostla, což může způsobovat potíže majitelům bytů. 


Většinou se nájemníci v bytě střídají po dvou letech. Pokud jim to ale situace umožňuje, je pro ně i pro majitele bytu výhodnější zůstat v jedné nemovitosti déle.

Doba, po kterou nájemník v bytě nakonec zůstane, se liší podle lokality i dispozice bytu. Například u menších bytů typu 1+kk se nájemníci střídají zpravidla už po roce, protože je využívají hlavně studenti nebo singles. Větší byty, třeba 2+kk, 2+1, 3+1 si lidé pronajímají klidně i čtyři roky
v kuse.

S potřebou pronajímat a poptávkou o nájemní bydlení jde ruku v ruce i nabídka špičkového makléře ulehčit v této hektické době práci pronajímatelům s dokonalým moderním prezentováním jejich nabídky, s prověřováním kompetencí zájemců, přípravou kvalitní nájemní smlouvy. Virtuální předávací protokol majiteli zajistí důkaz o bezchybném stavu předávaného. Není to snová služba pouze za podpis exkluzivity?

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení