Když nákup nemovitosti řídí emoce. Jak kupovat či prodávat nemovitost v aukci?
30. 06. 2021

Když nákup nemovitosti řídí emoce. Jak kupovat či prodávat nemovitost v aukci?

S rostoucí poptávkou po bytech se stále častěji objevuje poměrně nová forma prodeje nemovitosti. Prodej nejvyšší nabídce. Jak probíhá aukce nemovitosti?

Nedostatek bytů nahrává prodávajícím

Poptávka po bytech a domech neochladla ani ve druhém čtvrtletí roku 2021. To je výhodou pro prodejce nemovitosti, kteří mají možnost prodat za vyšší cenu. A jak takovou cenu zjistit? Prodejem pomocí aukce. 

Skryté a veřejné aukce nemovitostí

V posledních měsících se v inzerci začíná objevovat dovětek, že bude nemovitost prodána nejvyšší nabídce. Tato praxe je zažitá v mnoha státech Evropy a prakticky jedinou možností, jak koupit nemovitost v USA. Proto byla jen otázka času, kdy se aukce začne v širším měřítku využívat i u nás.

Jednoduchou formou, jak prodat nemovitost v aukci je skrytá aukce. Pochopitelně se nejedná o nic nelegálního. Princip spočívá v tom, že kupující neznají nabídky ostatních. Po prohlídce jsou zájemci vyzváni, aby zaslali návrh kupní ceny emailem nebo navrhovanou kupní cenu vyplnili do rezervační smlouvy.

Veřejná aukce je náročnější na organizaci, ale umožňuje získat pro prodejce maximální částku. Do nákupu vstupují emoce a touha vítězit.

Online aukce s exekucí

Aukce, které běží online v předem určeném čase se týkají z větší části nemovitostí, které jsou předmětem exekucí. Aukce provádí notářská nebo advokátní kancelář a nemovitost je očištěna od všech závazků a dluhů. Před samotnou aukcí skládají zájemci tzv. jistinu. Pokud nedojde ke koupi, jistina se vrací.

Nemovitost je možné k online aukci nabídnout také v tzv. dobrovolné dražbě.

Online aukce zajištěná makléřem

Novinkou jsou aukce, které simulují atmosféru fyzických dražebních místností. Kupující se jí účastní prostřednictvím streamu na www stránkách určených k aukci přímo dané konkrétní nemovitosti. Prodej formou aukce přináší navýšení kupní ceny až o desítky procent.

Pravidla pro nákup nemovitosti v aukci

Pokud se budete aukce účastnit jako kupující, přistupujte k nákupu s rozvahou. Předem si zjistěte možnost výše úvěru a stanovte si maximální částku, kterou jste ochotni za nemovitost nabídnout. Nenechte emoce zvítězit, touha vyhrát aukci může být natolik silná, že vás později dostane do finančních problémů.

Tip pro prodávající

Dnes existuje již několik prodejních strategií, jak nemovitost prodat. Zkuste se zeptat profesionálního makléře, jak by prodej konkrétně vaší nemovitosti řešil, abyste získali maximální možnou cenu.

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení