NOVÝ PRVNÍ ZÁKON
08. 04. 2019

NOVÝ PRVNÍ ZÁKON

Odborná realitní konference v lednu letošního roku přivedla před početný realitní dav ministryni Ministerstva pro místní rozvoj paní Mgr. Dostálovou s ujištěním, že jde zákon konečně do vlády. Že by světlo v tunelu - účinnost 01.01.2019 – nebylo už jen utopickým zbožným přáním čekatelů?

Co zákon přinese pro realitní klienty?

Realitní profese se stane živností vázanou. To znamená prokázat vědomosti, schopnosti, bezúhonnost a odbornou praxi každého realiťáka. Možná odpadnou časem ti, kteří našemu řemeslu moc dobré pověsti nepřinášejí.

Tím, že samo Ministerstvo bude evidovat veřejný seznam oprávněných realitních makléřů a bude-li to provádět důsledně, pak tyto nežádoucí živly z realitního podnikání do budoucna možná nadobro vyloučí.

Povinné pojištění odpovědnosti až do výše 3.500.000 Kč je neblahé pro „nezávislouše“ jako jsem já – budu muset ročně vysolit značné prostředky na pojištění. Je to akt dosti irelevantní, když je přijímání úschovy kupní ceny zapovězeno a smlouvy i úschovu obstarávají notáři a advokáti. Ale budiž – přinese-li to kýženou změnu názoru veřejnosti a hlavně majitelů nemovitostí i kupujících na naše konání. Získá-li klient pocit bezpečí pro své zadání obchodu a v klidu mi dá možnost exkluzivní smlouvou využít všechny možnosti moderního realitního marketingu, pak rád tyto prostředky vydám.

Co se exkluzivity týče – ta bude zákonem dána na 6 měsíců. V případě sjednané zálohy na provizi nebude možné stanovit tuto zálohu na vyšší částku, než jsou ⅔ celkové provize.

Myslím, že každý prodávající po získání jistot ze zákona nebude váhat k přistoupení na výhradní zastoupení, kde bude mít možnost ověřit si zejména dosaženou aprobaci makléře a následně pak i kvalitu všech marketingových aktivit vedoucím ke kvalitnímu prodeji za dobrou cenu.

Přáním většiny realitních makléřů a odborníků je regulace současného “volného” trhu. I když dosažení uvedených cílů je běh na dlouhou trať a ne všechno je v „novém zákoně“ dokonalé, profesní organizace i předkladatelé zákona zcela logicky tlačí na přijetí zákona i v současné podobě.

Pokud totiž nebude žádný zákon přijat, nemůže se situace na trhu sama od sebe zlepšit. Je zřejmé, že “ideální” norma bude vznikat řadu let a nikdy nepůjde na ruku úplně všem. Ale něco je vždy lepší než nic.

Neváhejte mne kontaktovat ihned – chcete-li prodávat lépe, rychleji a za nejlepší cenu.

Jan Hrstka - Realitní poradce vždy na vaší straně

Telefonujte na 603 547 906 pište na e-mail: jan.hrstka.hrstka@email.cz a nebo navštivte můj web http://janhrstka.cz/ a v klidu si prohlédněte co vše vám mohu nabídnout.

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení