Na cenu dejte nápis – „ Pozor křehké - neklopit!“
14. 12. 2018

Na cenu dejte nápis – „ Pozor křehké - neklopit!“

Pro úspěch při prodeji nemovitosti je alfou a omegou určení správné tržní ceny. Zde se hrubě nevyplácí styl pokus – omyl. Experimenty na realitních serverech sledují kupující, a ti za takový umělecký dojem moc vysokou známku nedávají. Může dojít ke ztrátě času, iluzí a sebedůvěry.

Lékem na tyto neduhy je odborné tržní posouzení a stanovení správné nabídkové ceny, které je kromě dalšího součástí mých služeb.

K čemu nevědomostí zpravidla dochází. Může vést k nasazení příliš nízké ceny – a prodejce prodá sice velmi rychle, ale okrádá se o vyšší zisk, který mu tímto nenávratně utíká. Rychlá reakce na inzerát může být prvním příznakem příliš nízko nastavené ceny.

Není tomu tak ve všech případech. Jsou lokality, kde je takový zájem o nemovitosti, že kupující reagují i na předraženou nemovitost do druhého dne (typicky v Praze). Ale obvykle nás velký zájem upozorňuje na to, že bychom z prodeje mohli utržit i mnohem víc, než kolik je uvedeno v inzerátu. A pak stojíme před dilematem - zdražit a oslabit důvěryhodnost nabídky, případně i zklamat čekající zájemce, nebo prodat pod cenou? Znovu se hlásím s  osvědčeným postupem ve formě odborného tržního ocenění, které poskytuji.

Na druhou stranu většina prodejců vidí svůj hrad, kterého se mají zbavit, dražší než ve skutečnosti je. Nabídková cena je pro kupující nezajímavá a výsledek se dostaví záhy - zájemci nejdou a nejdou, nabídka leží bez odezvy a čas plyne a plyne. Dlouhým ležením vznikají nemovitosti „proleženiny“ ve formě zprofanování nabídky.

Správná cena s posouzením všech aktiv i pasiv by měla byteček spolehlivě prodat do 3 měsíců a domeček maximálně do půl roku. Jsou-li nabídky bez odezvy déle a není-li problém na straně realitní kanceláře (nečinnost, pasivita, žádná inzerce), stala se chyba v odhadu tržní ceny a musíme zlevnit.

To už přicházíme i o několik měsíců, kdy už mohlo být prodáno. A může nastat i syndrom nové televize – „proč ji tak zlevnili, jen aby to nebyl pěkný šunt.“ Pohyby s cenou nahoru a dolů bohužel zvyšují pravděpodobnost, že se z vaší nemovitosti stane ležák. A to už nejen pro vysokou cenu, ale také pro zjevnou nespolehlivost a podezřelé změny na cenovce.

Tržní cenu však nelze vyčíst z tabulek, nelze ji porovnávat stylem jedna paní povídala. Vyhněte se chybám hned v prvopočátku prodeje. K rozlousknutí tohoto cenového oříšku vám mohu spolehlivě dopomoci.

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení