Kouzelné zaklínadlo pro prodejce zní - Průkaz energetické náročnosti
26. 02. 2019

Kouzelné zaklínadlo pro prodejce zní - Průkaz energetické náročnosti

Tato rada platí bez rozdílu pro všechny, ať pro ty, kteří obdaří svojí důvěrou někoho, kdo to umí a zjistili si, že je fakt dobrý, a nebo pro ty, kteří se ubezpečili, že ty koule na „samoprodej“ prostě mají. Toto kouzelné zaklínadlo je Průkaz energetické náročnosti nebo taky zkráceně Energetický štítek.

A jeho písemné zpracování na slovo vzatým odborníkem za patřičný obolus musí být na stole ještě před zahájením akce. To nám nikdo neodpáře a mávnutí rukou nad tím by mohlo být hodně drahé. Za pořízení vždy odpovídá prodávající.

Kontrolu provádí Státní energetická inspekce a pokuta za nedodání se může vyšplhat do 100 tisíce korun. Realitní kanceláře, zprostředkovatelé a jiní jsou povinny do inzerátu uvádět energetickou třídu.

Kde se nemusí předkládat štítek: u budov do 50 m2, rekreačních objektů, které jsou obývány jen část roku, památky nebo objekty v památkové rezervaci. Cena štítku na rodinný dům je zpravidla kolem 4000 Kč a 1000 Kč za zaměření.

A co prodej bytu v osobním vlastnictví. Tady dosud lze štítek nahradit dodáním vyúčtováním energií za poslední 3 roky. To je panečku úspora. Ale Společenství vlastníků si zpravidla štítek na dům již opatřilo – takže stačí písemně požádat vlastníka objektu nebo společenství o poskytnutí štítku ke zkopírování.

Pozor na pronajímání – tam povinnost předání štítku novému nájemci je povinná také. Seznamy oprávněných společností pro poskytování štítků jsou k dispozici na internetu a ceny mají přibližně stejné – nemáte-li čas na hledání - navštivte web http://janhrstka.cz/ , kde kromě mnoha dalších zajímavých článků, postřehů a rad naleznete i seznam energetických mágů. Děkuji za pozornost a přeji šťastnou ruku ve výběru a těším se na další blízká setkání.

 

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení