Jaký byl rok 2018 z pohledu realitního makléře
20. 01. 2019

Jaký byl rok 2018 z pohledu realitního makléře

První půlrok se nesl ve znamení pokračujícího zvyšování cen nemovitostí. Pokud jste chtěli dobře a rychle prodat, toto byl ten nejlepší čas. Nízké úrokové sazby a banky, které se ještě stále mezi sebou předbíhaly v nejvýhodnější nabídce hypotečních úvěrů. Prodávalo se a kupovalo stále dost nemovitostí, od jednopokojových bytů ve městě až po rozsáhlejší stavby na venkově. Někteří tuto možnost využili, i když nepotřebovali nutně řešit otázku bydlení a nakoupili nemovitosti „jen“ za účelem jejich dalšího pronájmu.

O realitní bublině se ale už jen nešeptalo. Rostla nám přímo před očima. Kdo mohl, vzal si ještě včas hypotéku za výhodných podmínek. V průběhu roku však do jejich udělování čím dále silněji začala mluvit Česká národní banka. Na podzim už na objemu uskutečněných objemů bylo jasně vidět, že:

1) jejich počet klesá s úměrně se zhoršujícími podmínkami;

2) miska vah u způsobu financování koupě nemovitosti se stále častěji překlápí z hypoték na financování z vlastních zdrojů, případně prodejem jiné nemovitosti.

 

Žadatelé o hypotéky, kteří dnes přijdou do banky, musí prokázat, že mají jednak vyšší příjmy, než jaké jim stačily před rokem, ale také musí mít dostatečný kapitál v hotovosti. Obvykle banka chce, aby zájemce měl 10 - 20 % kupní ceny z vlastních zdrojů, k tomu musíte připočítat daň z nabytí nemovitosti 4% a v některých regionech České republiky i provizi realitní kanceláři.

I tak ale stále můžete mezi inzeráty najít nemovitosti s přemrštěnou cenou. Stává se to většinou tehdy, když se samoprodejci neporadí s odborníky z oboru a rozhodnou se svépomocí určit prodejní cenu. Samozřejmě tu nejvyšší (ne)možnou.

Lidé, kteří čekají s řešením otázky bydlení, jsou tak dost často z vývoje zklamáni. Ceny nemovitostí jsou sice ustálenější, ale k žádnému výraznému zlevňování nedošlo, ani po opatřeních ČNB.

Přispívá k tomu jednak skutečnost, že poptávka stále výrazně převyšuje nabídku (zejména v okresech, kde vázne výstavba bytových domů), ale na druhou stranu také to, že mnoha prodávajícím zatím nedošlo, že možnosti kupujících již nejsou tak skvělé jako v předchozích dvou třech letech.

Naopak, předpověď analytiků, že horší dostupnost hypoték zvýší zájem o nájemní byty, se ukázala jako správná. Takže všichni, kteří před tím stihli zainvestovat do nemovitosti, dnes nemají problém s jejich pronájmem. Zvýšená poptávka po nájmech navíc způsobila mírný nárůst cen nájemních bytů. A tak se kruh uzavřel.

Tento trend pokračuje i po Novém roce. Co nám přinese „19-ka“? Neměla by být už tak bouřlivá a plná změn jako předcházející období. A protože lidé potřebují bydlet, kupovat i prodávat se bude i nadále. Pokud svou nemovitost odprezentujete na vysoké úrovni (kvalitní fotky, video, atd.), i nadále můžete výhodně prodávat.

Samozřejmě na to nejste sami. Stále se na mě můžete obrátit a já vám prodej zprostředkuji v nejrychlejším možném termínu, profesionálně od A do Z a pomohu stanovit reálnou prodejní cenu. Kontaktujte mě klidně ještě dnes.

Jan Hrstka
Autor: Jan Hrstka

23 let zkušeností v oboru a ty nejmodernější techniky v prodeji nemovitostí.
Jsem zkrátka ta správná volba.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení